top of page
Caută

Ce să faci când te temi că îți vei pierde locul de muncă


Dacă ești în această situație sau doar crezi că ești în această situație, important este să faci tot ce ține de tine, astfel încât să fii pregătit.


Indiferent că decizia e a ta sau a angajatorului, ruperea de un loc de muncă, de o zonă de confort, este traumatică și pot apărea gânduri și emoții greu de gestionat. Oricum ar fi, locul de muncă este o parte importantă din viața noastră ca timp investit și energie consumată și merităm să facem o schimbare dacă formula investiție - beneficii nu e pozitivă.


Respectiv, dacă de la job pleci acasă cu anxietate și burnout mai mult decât cu recunoaștere și satisfacție profesională, poate că, să faci o schimbare, este un lucru benefic pentru tine și viitorul tău.


Las mai jos câteva puncte pe care să le ai în vedere:


1. Încotro?

Ia-ți o oră cu tine într-un mediu neutru (nu acasă, nu la serviciu), poate la o cafenea sau pe o bancă, în parc. Clarifică-ți în ce direcție ai vrea sa mergi dacă mâine, compania la care lucrezi ar dispărea. Vezi, desigur, că încerc să te duc într-o zonă în care, să te concentrezi doar asupra a ceea ce poți TU controla. Așadar, aerisește-ți mintea și încearcă să identifici încotro. Când te ridici de pe bancă, nu vei ști răspunsul la această întrebare dar vei fi mai aproape de el. Scopul este să te pui în situația în care te trezești într-o dimineață și nu mai ai un loc de muncă (chiar nu contează din ”vina cui”)


2. Clarifică-ți identitatea!

Actualizează-ți profilul în toate mediile de recrutare. Fii onest atât cu lumea cât și cu tine. Utilizează bunul simț pentru a prezenta lumii, cine ești tu ca profesionist. Dacă nu știi să faci ”people management” nu îți trece asta ca punct tare. În schimb, poți formula experiențele de lucrul cu oamenii, ce ai învățat din acea situație și ce rezultate ai obținut.


3. Fă-ți un plan, pe toate planurile!

a). financiar: identifică ce cheltuieli obligatorii ai și începe să economisești/reduci cheltuielile necesare. De azi!

b). profesional: Formează-ți o rutină săptămânală de a căuta activ locuri de muncă. Ține cont de faptul că dacă aplici la tot ce vezi cu ochii, dacă deodată ai început să postezi pe LinkedIn tot felul de mesaje cu scopul de a deveni vizibil, se vede.

Cu alte cuvinte, disperarea, este vizibilă și nu îți poți dori să pari o persoană lipsită de o strategie, panicată și cu afișarea unui ostentativism care mai rău face.

c). personal: discută cu cei din familie despre temerile tale. Susținerea lor te va ajuta. Ai grijă să rămâi echilibrat, nici să te duci într-o zonă de victimizare dar nici să ignori ceea ce simți, crezând că trece.


4. Ai încredere în faptul că există viață și după actualul angajator

Dacă ai avea o mașină de vânzare și dai anunț la mica publicitate, la prețul corect și dotările reale, mai devreme sau mai târziu, o vei vinde. E clar că nimeni nu a rămas cu o mașină prezentată corect (preț, calități și defecte). Așa și cu jobul. Cu siguranță există pentru fiecare persoană un loc unde să fie bine-venită, unde activitatea susținută și serioasă să fie apreciată. Dacă s-a terminat, înseamnă că așa a fost să fie. Fă-ți bagajul, fii civilizat cu toată lumea și nu afișa ranchiună sau răzbunare.

Nu ai pierdut nimic. Ai câstigat experiență, amintiri frumoase și lecții de viață.

Show must go on!



194 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kommentare


bottom of page